Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

Ce efecte pot avea la nivel psihologic sanctiunile scolare asupra elevilor?

“Tara, Tara vrem Ostasi!” si “Scoala, Scoala vrem Oameni Buni si Educati!” cam asa!

Pentru ca aceste obiective dorite sa fie realizate cu succes este important startul pe care-l da scoala in mintea si sufletului fiecarui copil prin: vocatia dascalilor, colaborarea intre scoala si familie, atentia la detalii, comunicarea corecta si la timp pentru ca elevii sa se simta incurajati, sustinuti, ajutati, apreciati de fiecare data cand au aceste trebuinte.

Ce efecte pot avea la nivel psihologic sanctiunile asupra elevului sanctionat?

Sigur ca daca vorbim de scoala vorbim si de reguli, iar daca vorbim de reguli, implicit vorbim si de recompense si sanctiuni.

Fara conditionare nu exista invatare! Cred ca sanctiunile si recompensele au un rol deosebit de important in educatie. Conform Dex, sanctiunea este o masura de constrangere cu rol educativ, aplicata ca o consecinta a neexecutarii unei obligatii.

Sanctiunile sunt necesare daca ordinea in colectivitate este perturbata de anumite comportamente neadecvate din partea elevilor, totodata este foarte important modul in care sanctiunile sunt administrate.

Aplicarea neadecvata sau discriminatorie a sanctiunilor va avea cu certitudine efecte negative.

Uneori, elevii recurg in mod constient la anumite comportamente care le pot aduce necazuri.

Aceste tipuri de comportament neadecvat, deviante de la norme, sunt asociate si pot sa apara atunci cand elevul doreste sa atraga atentia, sau atunci cand este privit de catre ceilalti intr-un mod mai putin favorabil decat si-ar dori. Pentru ca in general oamenii au nevoie de apreciere si de validare din partea celor din jur, in dorinta de a obtine aceasta imagine pozitiva in exterior, elevii recurg la diverse comportamente.

Oamenii in general, dar mai ales copiii, in acest caz elevii care au o stima de sine scazuta, sau se simt exclusi din anumite cadre sociale, dezvolta tot felul de nelinisti, stress, anxietate si ajung sa manifeste comportamente contraproductive.

Pe acest fond de neliniste gererata de neincredre, sanctiunea poate avea efect de boomerang care pe de o parte ajunge sa  amplifice  comportamentele neadecvate, iar pe de alta parte adanceaste starea de neincredere, anxietate si chiar depresie.

Sanctiunile pot modifica comportamentul unui elev?

Bineinteles! Scopul sanctiunilor este acela de a schimba comportamente.

Pentru ca atat comportamentele cat si sanctiunile au diferite grade de gravitate, ele trebuie tratate diferit si corespunzator “clasei “apartinatoare. De exemplu: daca elevul are obiceiul sa perturbe orele, profesorul ia masurile necesare de care dispune, iar in cazul in care spre exemplu discutam despre o situatie de “consum de substante interzise” – discutia se va purta 1 la 1 cu elevul, dar si cu dirigintele, psihologul scolii, consiliul scolar.

Situatiile mai delicate necesita atentie, explicatii, raspunsuri legate de consecintele pe care le vor avea anumite comportamente, obtinerea de angajamente, consiliere psihologica.

Cazurile de bullying care sunt frecvente in randul elevilor, de asemenea trebuie tratate cu delicatete atat in ceea ce priveste victima, cat si in ceea ce-l priveste pe agresor. Agresorul in acest caz se prezinta ca o persoana cu dezechilibre psihologice care are nevoie de o intelegere profunda a situatiei in care se gaseste si abia dupa ce isi identifica nelinistile si le asuma, abia atunci sanctiunile ce se impun vor avea efectul dorit. Altfel, ne putem gasi intr-o situatie de adminsitrare neadecvata a sanctiunii, in care agresorul a inteles ca a fost sanctionat, dar este probabil sa nu fi inteles gravitatea comportamentului pe care l-a avut si “de ce trebuie” sa nu mai repete acel comportament.

Ca o concluzie, in astfel de cazuri, atat victima, cat si agresorul au nevoie de consiliere psihologica.

Cum se pot modifica comportamentele elevilor intr-un mod eficient? Exemple de masuri pe care le pot lua scolile, profesorii!

Sa pornim de la Regulamentul de ordine interioara, Regulamentul de functionare, pe care il are fiecare scoala. Acestea trebuie sa fie prezentate de catre scoala si sa ajunga cunoscute atat de elevi, cat si de parinti.

Fiecare dintre acestia sa-si cunoasca drepturile, obligatiile si sanctiunile ce pot surveni in cazul nerespectarii obligatiilor care le sunt atribuite. Este bine ca scoala sa efectueze activitati cu caracter informativ-preventiv, iar ora de dirigentie poate reprezenta un cadru foarte potrivit in acest caz.

Nesanctionat corespunzator, elevul ar putea considera ca are un comportament indreptatit, corect, iar lipsa sanctiunii ii va intari comportamentul respectiv, el va invata astfel ca asa trebuie sa se comporte.

Foarte important: pentru ca sanctiunile sa-si atinga scopul pentru care au fost alcatuite, ele trebuie sa fie administrate in mod echidistant, fara discriminare.

Pentru ca elevii sa se familiarizeze si sa inteleaga mai bine importanta regulilor si automat a consecintelor nerespectarii lor, profesorii ar putea avea ca obiectiv organizarea periodica de workshopuri, ateliere, evenimente cu invitati speciali din medicina, psihologie, politie, persoane cu expereinta proprie care pot fi studii de caz, la care elevii sa participe si sa invete intr-un mod mai practic, vizual, despre sensul si consecintele pe termen scurt sau lung ale acestor actiuni.

In concluzie, diferenta dintre eficienta si ineficienta acestor sanctiuni o va da modul in care vor fi implementate. Nu este o problema ca un regulament are sanctiuni, oricare ar fi ele cele decise de catre specialistii in domeniu, ci felul in care sunt prezentate, intelese, administrate de catre cei care detin autoritatea si au aceasta responsabilitate.

Copiii, si cei mai mici, si cei mai mari – adolescentii, sunt extrem de inteligenti si abili in a intelege situatiile si contextul in care se afla. Este impotant sa fie observati si sa venim in intampinarea lor cu deschiderea, blandetea, intelepciunea si maturitatea omului adult care are dorinta de a transforma o situatie uneori dificila, intr-o realizare de succes.

 

Nota:

Art 16 Sanctionarea elevilor | Statut

https://www.edu.ro/sites/default/files/OM_4742_10.08.2016-Statut_elevi_2016_0.pdf. 

(1) Elevii din sistemul de invatamant de stat, particular si confesional autorizat/acreditat, care savarsesc fapte prin care se incalca dispozitiile legale in vigoare, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora conform prevederilor prezentului statut.

(2) Pentru a putea fi sancţionati, faptele trebuie sa se petreaca in perimetrul unitatii de invatamant sau in cadrul activitatilor extrascolare. Pentru faptele petrecute in afara perimetrului unitatii de invatamant sau in afara activitatilor extrascolare organizate de unitatea de invatamant, elevii raspund conform legislatiei in vigoare.

(3) Elevii au dreptul la aparare, conform legii.

(4)Sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

  1. a) observatie individuala;
  2. b) mustrare scrisa;
  3. c) retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, a bursei sociale, ” Bani de liceu”, a bursei profesionale;
  4. d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de îivatamant;
  5. e) preavizul de exmatriculare;
  6. f) exmatriculare.

(5) Toate sanctiunile aplicate se comunica individual, in scris, atat elevilor, cat si parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali. Sanctiunea se aplică din momentul comunicarii acesteia sau ulterior, dupa caz.

(6) Sanctionarea elevilor sub forma mustrarii in fata colectivului clasei sau al scolii este interzisa în orice context.

(7) Violena fizica sub orice forma se sanctioneaza conform dispozitiilor legale in vigoare.

(8) Sanctiunile prevazute la lit. d) –f) nu se pot aplica in învăţământul primar.

(9) Sanctiunile prevazute la  lit. e) –f) nu se pot aplica în invatamantul obligatoriu.

 

 

Programeaza o discutie cu psihologul

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013