Consiliere si orientare in cariera

Descopera-ti valorile, urmeaza-ti pasiunile!

Datorita schimbarilor continue ale pietei muncii, semnificatia dezvoltarii carierei a devenit tot mai complexa, aceasta reprezentand o componenta integrala si esentiala in viata unei persoane.  Astfel, cariera insumeaza si include intr-o formula interdependenta atat activitatile profesionale, cat si pe cele din viata personala, timpul liber, activitatile petrecute in familie sau societate.

 

consiliere orientare cariera“Cariera” un termen din ce in ce mai frecvent utilizat si pe care-l intalnim in orice domeniu.   “Cariera” un obiectiv de urmat, prezent tot mai mult in gandirea si actiunile elevilor si studentilor, in special a celor din anii terminali.

Dar ce inseamna de fapt sa construiesti o cariera?  

Raspunsul la aceasta intrebare presupune un intreg proces de introspectie in urma caruia sunt extrase cateva directii de urmat.

Iata cateva recomandari pentru planificarea carierei:

  • Gandeste-te la pasiunile pe care le ai si daca acestea gasesc corespondenta in activitatea profesionala pe care o detii sau in cea pe care ti-o doresti. Atunci cand profesia corespunde pasiunilor, pe langa faptul ca activitatea este una intrinsec motivanta si performanta este garantata.
  • Gandeste-te la abilitatile si competentele pe care le detii si cum ai putea sa le dezvolti.
  • Care sunt obiectivele personale si profesionale pe care doresti sa le realizezi?
  • O etapa importanta in acest demers de planificare a carierei, o constituie evaluarea psihologica. Un profil psihologic poate identifica aspecte necunoscute ale stilului personal si-ti poate oferi orientare in alegerea domeniilor de activitate corespunzatoare personalitatii tale.

Daca ai identificat obiectivul carierei, gandeste-te care ar fi pasii pe care ar fi bine sa-i urmezi si care sunt resursele de care ai nevoie pentru ca obiectivul sa fie indeplinit.  Realizeaza un plan si indeplineste-l pas cu pas.

 

Iti doresc succes!