Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

Interviu – “Succesul in cariera”

1.Ce inseamna de fapt succesul in cariera?

De cele mai multe ori succesul reprezinta efectul produs de relatia dintre asteptarile, obiectivele personale urmarite si rezultatele obtinute. In cariera, abilitatile personale si competentele profesionale utilizate eficient intr-un cadru predefinit, conduc la performantele dorite, reprezentand promotorul important pentru dezvoltarea carierei.

2. De ce isi doresc oamenii mereu sa aiba succes?

Una dintre cele mai frumoase descoperiri ale timpurilor noastre consta in faptul ca oamenii isi pot schimba viata, schimbandu-si mai intai atitudinea. Pornind de la teoria lui Maslow, succesul este una dintre trebuintele superioare la care aderam, nevoia de stima, prestigiu, acestea incluzand atat recunoastetea venita din partea celor din jur, cat si atribuirea personala a respectului de sine, fapte ce conduc la sentimente de incredere sau de competenta.

3.Care este limita succesului. Unde trebuie sa ne oprim pentru a considera ca suntem un om de succes?

Este oarecum paradoxal sa vorbim despre succes in termen de limite. Fie ca ne referim la forma, fie ca este vorba de continut, in general, cei care sunt manati de astfel de dorinte, fac un obiectiv in sine din depasirea limitelor intalnite in drumul lor profesional.

4.Care sunt principalele atuuri ale unui om care spune ca are succes in cariera?

Este dovedit faptul ca indiferent de competentele pe care le detine cineva, comportamentul face intotdeauna diferenta. Cele mai bune rezultate se obtin intotdeauna pe baza unei investitii personale ce cuprinde implicare, entuziasm, pasiune si de asemenea, foarte multa determinare.

5. De unde trebuie sa pornesti si unde trebuie sa ajungi pentru a avea succes in cariera?

Inainte de toate este bine sa definesti ce inseamna succesul, din perspectiva personala. Adica, sa faci o analiza serioasa asupra a ceea ce esti si a ceea ce vrei sa devii, precum si a nivelului personal, profesional la care te afli si a celui la care aderi si vrei sa ajungi.
Pasul urmator consta in realizarea unui plan de actiune care vizeaza o serie de etape pe care este necesar sa le parcurgi intr-o anumita perioada de timp utilizand si avand ca suport anumite resurse.

6. Viata personala poate influenta succesul in cariera? In ce mod?

Atunci cand discutam despre construirea unei cariere, ne aflam in fata unui obiectiv déjà stabilit, pentru care persoanele in cauza isi dedica timpul, fie din pasiune, fie din dorinta de a promova si a obtine un statut de nivel ridicat in plan socio-economic. In situatia in care oamenii acorda carierei mai mult timp si atentie din placere sau pasiune, obiectivele profesionale se afla in consens cu cele personale, iar efectele conduc la performante ridicate, motivatie, un grad inalt de incredere, iar toate acestea polarizeaza asupra vietii in general, inclusiv a vietii de familie .

7.Sunt banii un bun motiv pentru care oamenii ar spune ca au succes?

Intre bani si succes pot exista conexiuni stranse, insa nu neaparat decisive. Urmarind definitia personala a succesului data de fiecare om care-si propune acest scop, putem identifica atat beneficii de ordin financiar, cat si beneficii intrinseci, emotii, sentimente de auto-implinire, care pot fi independente de anumite rezultate financiare.

8.Iti poate influenta succesul profesional comportamentul de zi cu zi?

Imbunatatirea calitatii vietii depinde de activitatea pe care o desfauram in fiecare zi, de obiectivele pe care ni le propunem si mai ales de modul in care ne implicam sa le ducem la indeplinire.
Organizarea eficienta a activitatilor avute in ceea ce priveste cariera, astfel incat sa se poata dedica si beneficia de timp si in alte directii ale modului de viata conduce la obtinerea echilibrului intre viata personala si cea profesionala, generand in acelasi timp satisfactii si influentandu-se reciproc. Este recomandat totusi, sa existe o prioritizare a activitatilor cu adevarat importante, astfel incat sa poata fi evitata oboseala si consumul de energie pe termen lung, pastrand un echilibru al resurselor interioare.

9.In ce domenii au angajatii cel mai mare succes?

Succesul imbraca o multitudine de forme si poate fi atins in toate domeniile. Intrucat oamenii sunt unici si diferiti, perceptiile pe care le au despre viata sunt si ele unice, prin urmare si nevoile si obiectivele pe care si le propun sunt unice si imbraca domenii diverse. Succesul se poate masura in egala masura fie intr-o cariera de management, fie in plan artistic, fie intr-o meserie.

10.Spuneti-mi care ar fi cele trei cuvinte care ar caracteriza succesul in cariera.

O reteta exacta a succesului este dificil de obtinut, intrucat rezultatul depinde de stilul personal al fiecaruia. Insa, consider ca pentru atingerea acestui deziderat, intotdeauna va fi nevoie da pasiune, implicare si bineinteles munca.

Psiholog, Viorica Stoian

Programeaza o discutie cu psihologul

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013