Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

Educa-ti copilul eficient!

Succes sau Esec in educatia copilului tau

Inca din primii ani de viata, parintii si profesorii sunt factorii determinanti in educarea si dezvoltarea din punct de vedere comportamental a copiilor.

In legatura cu personalitatea acestora, este important ca parintii si profesorii sa observe din timp, pe de o parte cat de activ este copilul, iar pe de alta parte care este gradul sau de emotivitate. Astfel parintii, respectiv profesorii, pot identifica daca un copil este energic, are initiativa, este ambitios sau agil, precum si tipul de reactii emotionale pe care le manifesta acesta. Daca un copil este emotiv, se va implica puternic din punct de vedere afectiv in majoritatea lucrurilor pe care le va face, iar acest fapt poate fi atat benefic, cat si consumator. Dat fiind ca aceste caracteristici sunt evidente inca din primii ani in comportamentul copiilor, parintii pot lua masurile necesare stimularii, dezvoltarii sau controlarii acestor manifestari.

Iata cateva recomandari prin intermediul carora puteti determina modificarea sau incurajarea anumitor comportamente:

Premiaza reusitele

educatia-copiilorDeseori parintii isi pun intrebari in legatura cu modul in care pot interveni pentru a-si determina copilul sa petreaca mai mult timp cu temele de la scoala si mai putin cu jocul pe calculator. In legatura cu aceasta situatie recomandam recurgerea la sistemul de recompense sau sanctiuni. Daca un comportament este urmat in mod frecvent de o recompensa, exista o mare probabilitate ca acesta sa se repete, astfel comportamentele urmate de consecinte pozitive, vor avea tendinta sa fie repetate, iar cele care atrag consecinte negative, vor aparea cu o frecventa din ce in ce mai mica. De exemplu daca un copil invata bine, obtine note mari la scoala, are preocupari menite sa-l dezvolte din punct de vedere intelectual sau emotional, atunci parintii trebuie sa fie atenti sa-l aprecieze, aplaude, sa-l incurajeze pe copil sa-si mentina acest obicei.

Comunica asteptarile  avute in legatura cu anumite rezultate/ obiective

Fii deschis si pozitiv!

Credintele parintilor sau ale profesorilor in legatura cu comportamentele copiilor in ceea ce priveste un anumit obiectiv si capacitatea de a-si exercita controlul in directia dorita trebuie transmise intotdeauna intr-o maniera motivanta. De exemplu castigarea unui concurs sau trecerea unui examen cu nota mare. Prin actiunile de tip motivational sau afectiv, cum ar fi asteptarile puternice orientate catre succes, parintii si profesorii antreneaza copilul spre performanta prin perseverenta si stimularea increderii in abilitatile si competentele pe care le detine. In cazul in care parintii ar manifesta credinte scazute cu privire la potentialul copilului, atunci il vor mobiliza in directia esecului, fixand si un sentiment al neputintei. In general, asteptarile confirma modul de gandire setat, reprezentand predictiile care se autoimplinesc.

Acorda atentie si asculta nevoile copilului tau

Un aspect foarte important in educatie este si mediul cu care copilul interactioneaza pe parcursul dezvoltarii sale. Educatia trebuie sa se faca treptat, pentru a oferi timpul necesar asimilarii noilor experiente, intr-un cadru care sa-i ofere copilului sentimentul de siguranta si dragoste.

Este cunoscut faptul ca de cele mai multe ori mediul familial este unul extins, pe langa parinti si copii, in  familie sunt si bunicii, verii, unchii sau matusile, care pot juca roluri foarte importante in educatia copilului, influentand de multe ori cadrele predefinite de parinti. Astfel, facem referire aici la atitudinea pozitiva si exigentele manifestate fata de copil, care trebuie sa fie coordonate cu capacitatea de a cunoaste si prevedea posibilele reactii ale acestuia in legatura cu situatia cu care se confrunta. Exigentele exagerate manifestate de parinti sau profesori asupra copiilor pot conduce la dezvoltarea unor stari de tensiune, irascibilitate sau agresivitate care favorizeaza scaderea increderii si in cele din urma esecul. De aceea, comunicarea trebuie sa reprezinte o conduita constanta, parintii sa fie preocupati sa cunoasca opiniile copiilor in legatura cu o anumita situatie, sa stie cum gandesc acestia si astfel sa poata sa intervina intr-un timp optim pentru clarificarea sau consilierea de care acestia au nevoie.

Fii un exemplu

Copiii sunt foarte buni observatori, iar ritmul de memorare si invatare este semnificativ mai mare in legatura cu informatiile vazute, comparativ cu cele auzite sau citite. In acest sens, puterea exemplului reprezinta o piatra de temelie in educatie si de aceea recomandarile, sfaturile sau informatiile pe care adultul le transmite trebuie sa fie corelate cu comportamentul pe care el insusi il manifesta. Pentru a nu-i dezamagi pe copii si pentru a-i pregati corespunzator pentru experientele viitoare, parintii trebuie sa fie atenti sa transmita informatiile intr-un mod realist si sincer, dezvaluind copilului deopotriva, atat aspectele pozitive, cat si dificultatile pe care le poate intampina la un moment dat.

Programeaza o discutie cu psihologul

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013