Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

Echilibrul dintre cariera si viata personala

„Una dintre cele mai frumoase descoperiri din timpurile noastre este aceea ca oamenii isi pot schimba propria lor viata, schimbandu-si atitudinea.” William James
Un subiect mereu pus in discutie in ultima vreme se refera la echilibrul pe care oamenii isi propun si se straduiesc sa-l obtina intre viata personala si cea profesionala. Frecvent, suntem martori sau autori ai intrebarilor de tipul: Cum poti avea o cariera de succes si o familie in acelasi timp? sau Care este raportul de energie pe care-l investesti intre serviciu si planurile personale? si cu toate ca problema este studiata, dezbatuta, urmarita si analizata, raspunsul difera de la caz la caz si de la persoana la persoana.
echilibru cariera viata personalaEste cunoscut faptul ca cei mai multi oameni activi profesional isi petrec zilnic 70 – 80 % din timp la serviciu, ramanandu-le de cele mai multe ori putin timp pe care sa-l petreaca cu familia sau pe care sa-l dedice planurilor personale. Pot rezulta de aici o serie de consecinte psihologice si somatice precum: oboseala, stresul, tensiunea care se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii. De asemenea, disfunctiile survenite in interior afecteaza performanta si increderea in capacitatile proprii ce conduc la rezultate nedorite.
Din punct de vedere psihologic, legatura dintre interior si mediul exterior este extrem de sensibila si cu influente in ambele directii. Contextul situational influenteaza psihicul pentru ca il obliga sa se adapteze tuturor schimbarilor survenite, iar pe de alta parte psihicul este cel care ne ajuta sa facem schimbari in mediul extern. Tocmai de aceea, anterior cautarii echilibrului dintre cariera si viata personala trebuie gasit un echilibru intre sistemul de valori personale, motivatiile interioare, pasiunile care de multe ori raman nevalorificate si statutul social si financiar necesar sau dorit.
Pornind de la aceasta ipoteza, putem discuta despre angajati care datorita situatiei economice sunt nevoiti sa-si sacrifice din timpul liber, lucrand mai multe ore decat programul normal de lucru, luandu-si mai multe sarcini sau detinand mai multe joburi. Pe termen lung, aceste decizii conduc la efecte negative atat asupra randamentului la locul de munca, cat si asupra relatiilor personale, generand conflicte intre serviciu si familie.
Pe de alta parte, atunci cand discutam despre construirea unei cariere, ne aflam in fata unui obiectiv déjà stabilit, pentru care persoanele in cauza isi dedica mai mult timp, fie din pasiune, fie din dorinta de a promova si a obtine un statut de nivel ridicat in plan socio-economic, investind cantitatea necesara de timp si efort. In situatia in care oamenii acorda carierei mai mult timp si atentie din placere sau pasiune, obiectivele personale converg celor profesionale, iar efectele sunt in directia obtinerii de performante ridicate, motivatie pentru job si activitatea efectuata, un grad inalt de incredere, care polarizeaza asupra intregii realitati individuale, inclusiv a vietii de familie.
In acelasi timp si organizatiile adera tot mai mult la politici si masuri menite sa asigure o balanta echilibrata intre profesie si familie, punand la dispozitia angajatilor programe de lucru flexibile sau part-time, posibilitatea de a lucra de acasa, concedii, beneficii pentru copii, precum si servicii de consiliere psihologica si profesionala.
Un nivel ridicat de constientizare al responsabilitatilor avute atat in familie, cat si in ceea ce priveste cariera, precum si planificarea acestora intr-un mod eficient, conduc la obtinerea echilibrului intre cele doua directii, generand in acelasi timp satisfactii si influentandu-se reciproc. Este recomandat totusi, sa existe o prioritizare a activitatilor cu adevarat importante, astfel incat sa poata fi evitata oboseala si consumul de energie pe termen lung, pastrand un echilibru al resurselor interioare.

Programeaza o discutie cu psihologul

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013