Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

Atacul de panica: Simptome si tratament

 

Apare brusc, sub forma unei avalanse emotionale ce te copleseste si produce o teama intensa. Simti ca  inima se blocheaza si nu mai poti respira. De asemenea, simti ca ceva rau se intampla cu tine si nu-ti mai poti controla gandurile.

 

Sufar de inima sau am un atac de panica ?

Cele mai multe dintre simptomele unui atac de panica sunt fizice, iar de multe ori, acestea  sunt atat de grave incat oamenii cred ca vor avea un atac de cord. De aceea, multi dintre cei care sufera de atacuri de panica fac vizite repetate la medic sau la camera de urgenta, in incercarea de a obtine un tratament pentru ceea ce cred ei ca ar putea fi o problema medicala, ce le pune in pericol viata. Pentru un diagnostic corect al tulburarii de panica, este importanta excluderea posibilelor cauze medicale care ar putea genera simptomele obisnuite unui atac de panica.

Senzatiile atacului de panica apar brusc si de obicei se intensifica puternic in decurs de 10  minute. Durata medie  fiind de 20 – 30 minute si rareori se intampla sa depaseasca o ora.

Le puteti identifica, daca vi se intampla sa simtiti astfel:

  • Respiratie sacadata sau hiperventilatie
  • Palpitatiiatac de panica
  • Durere in piept
  • Senzatie de ameteala , durere de cap, sau lesin
  • Amorteala sau furnicaturi
  • Senzatie de sufocare
  • Transpiratie abundenta
  • Greata sau stomac deranjat
  • Tremur sau agitatie
  • Unde calde sau reci
  • Frica de moarte, pierderea controlului

Un atac de panica poate fi un eveniment produs o singura data, dar si in experiente repetate. Atacurile recurente sunt adesea declansate de o situatie specifica, mai ales daca aceasta a provocat o serie de reactii neplacute in trecut, ca de exemplu: zborul cu avionul , frica de inaltime sau vorbitul in public.  Contextul care produce panica este cel in care simtiti pericolul si nu puteti prelua controlul.

Pot aparea mai ales pe fondul unei tulburari, cum ar fi diversele forme fobice sau depresia, dar pot sa apara si in situatia unei stari de bine, atunci cand sunteti fericit si pe deplin sanatos.

Lasate netratate, atacurile de panica conduc la tulburari psihologice mai  complexe care pot provoca retragerea din activitatea curenta.

Vestea buna este ca acestea pot fi vindecate si cu cat cautati ajutor mai devreme, cu atat mai bine. In acest sens, exista strategii eficiente de tratament pe care le puteti utiliza pentru a reduce sau elimina simptomele de panica, astfel incat sa va puteti recapata controlul asupra vietii.
Tratamentul recomandat pentru atacurile si tulburarea de panica

Acestea pot fi tratate de obicei cu succes, fie aplicand diverse strategii de auto-relaxare , cat si o serie de sesiuni de terapie.

  • Psihoterapia este considerata in general, ca fiind cea mai eficienta  forma de tratament pentru atacurile de panica. Aceasta se concentreaza pe modele de gandire si comportamente care se sustin sau care declanseaza atacuri de panica intr-un cadru controlat, care va ajuta sa uitati temerile si sa capatati o perspectiva realista asupra situatiei .

De exemplu, daca ati suferit un atac de panica in timp ce erati in metrou, care ar fi fost cel mai rau lucru care ar fi putut sa vi se intample cu adevarat? In timp ce va puteti gandi ca ati fi putut sa coborati la urmatoarea statie, reduceti  temerile legate de un posibil lesin. Si odata ce ati aflat ca nimic cu adevarat dezastruos nu vi se poate intampla, starea de panica devine mai putin inspaimantatoare.
Psihoterapia  va poate expune la senzatii fizice de panica intr-un mediu sigur si controlat, oferindu-va posibilitatea de a invata modalitati sanatoase de a le face fata. Cu fiecare expunere, deveniti mai putin dominat de  aceste senzatii corporale interne si dezvoltati un sentiment mai mare de control asupra fricii.

  • Medicatia pe de alta parte, poate fi utilizata pentru controlul temporar sau pentru reducerea unor simptome. Cu toate acestea , nu trateaza sau rezolva problema. Medicamentele pot fi utile si sunt recomandate in cazurile severe, dar ele produc cele mai eficiente rezultate atunci cand sunt combinate cu alte medode, cum ar fi psihoterapia sau modificarea stilului de viata.

Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a iesi din starea de disconfort, ca de exemplu: controlul respiratiei sau practicarea unor tehnici de relaxare, acestea din urma producand atat relaxarea, cat si o stare generala de bine, sentimente de bucurie si calm, care va fac viata mai frumoasa.

Programeaza o discutie cu psihologul

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013