Practici esentiale pentru a-ti pastra jobul
Din cauza situatiei economice globale a ultimilor ani, mai mult decat in perioadele anterioare de timp, oamenii au fost expusi la tot felul de situatii dificile in ceea ce priveste locul de munca, postul ocupat si responsabilitatile curente pe care le au de indeplinit.
Exista situatii in care pentru a-ti pastra postul depinzi de factori externi care sunt in afara controlului tau personal, cum ar fi: directia de business a companiei, situatia economica a firmei, planurile de relocare a activitatii, etc. Exista insa si o multitudine de factori care depind de fiecare om in parte pentru a face ca lucrurile sa functioneze in activitatea sa, managerii sa fie multumiti si siguranta postului sa fie constanta.
Cum trebuie sa procedezi pentru a influenta pozitiv stabilitatea postului tau? Cu siguranta raspunsurile sunt multiple si complexe, in legatura cu sistemul de valori al fiecaruia, cu prioritatile, obiectivele sau pasiunile personale. Exista insa cateva lucruri valabile si aplicabile in toate situatiile, indiferent de context, domeniu de activitate sau stil personal. Iata cateva dintre practicile la care trebuie sa aderi si care te pot conduce la un nivel mai bun al jobului pe care-l detii sau al celui pe care-l urmaresti:
Implica-te
Asuma-ti raspunderea pentru rezultatele propriei activitati, precum si pentru cele ale echipei din care faci parte.
Este dovedit faptul ca indiferent de competentele pe care le detine cineva, atitudinea face intotdeauna diferenta. Astfel, mai important decat “ce fac” devine “cum fac”. De aceea, cele mai bune rezultate se obtin intotdeauna si pe baza unei investitii personale, a entuziasmului si pasiunii puse in slujba actiunilor ce urmeaza a fi desfasurate.
Vino cu idei, manifesta-ti initiativa
Fi proactiv! Studiaza oportunitatile de dezvoltare ale departamentului din care faci parte si modalitatile prin care poti deveni mai productiv in munca ta, astfel incat sa poti aduce un plus de valoare peste responsabilitatile curente. Iata cum poti actiona:
– sesizeaza nevoile de schimbare si gaseste solutiile adecvate pe care le poti implementa
– realizeaza un plan de actiune si propune-l managerului direct
– urmareste efectele schimbarii si adapteaza-ti planul pe parcursul punerii lui in aplicare
Lucreaza in echipa, impartaseste ideile cu ceilalti
Coeziunea echipelor reprezinta unul dintre elementele cheie pe care managerii urmaresc sa le dezvolte in companiile pe care le conduc, intrucat rezultatele de care se bucura in final, reprezinta obiectivul comun al intregii echipe.
In sprijinul acestui obiectiv, iata cum poti contribui la constuirea relatiilor de echipa: manifesta deschidere pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare cu ceilalti colegi, ofera suport in rezolvarea responsabilitatilor comune, integreaza noii colegi in echipa si ofera-le informatiile de care au nevoie pentru a se acomoda mai usor, fii flexibil, contribuie la realizarea unei atmosfere de lucru placute, acorda interes si intelegere pentru asteptarile celorlalti membri ai echipei oferindu-le sprijin si indrumare in desfasurarea activitatii lor.
Dezvolta-ti abilitatile personale si competentele profesionale
Ramai interesat de cresterea profesionala si personala continua. Gandeste-te la modul in care au decurs lucrurile in trecut in ceea ce priveste jobul tau, ce se intampla in prezent, care-ti sunt obiectivele pentru viitor si ce te-ar putea ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti.
Evalueaza-ti abilitatile si competentele pe care le detii si identifica-le pe cele pe care ar trebui sa le imbunatatesti pentru ca performanta ta sa creasca, activitatea pe care o desfasori sa-ti aduca satisfactii, managerii sa fie multumiti si nu in ultimul rand, rezultatele acestei schimbari sa se intoarca in favoarea ta si sa contribuie la indeplinirea obiectivelor personale pe care ti le-ai propus.
Acorda feedback
Orienteaza-te asupra aspectelor care te motiveaza in firma in care lucrezi, la postul pe care-l detii, la modul in care decurge activitatea, precum si asupra acelor aspecte care te demotiveaza sau pe care ai dori sa le schimbi si transmite-le mai departe.
Urmareste si beneficiaza de canalele de comunicare cele mai adecvate pentru a asigura un flux neintrerupt de informatii intre colegi si management, pentru a te face inteles corect si in timp util si transmite informatiile sau ideile necesare pentru desfasurarea optima a activitatii sau a proiectelor in care esti implicat.
Imbunatatirea calitatii vietii depinde de activitatea pe care o desfauram in fiecare zi, de obiectivele pe care ni le propunem si mai ales de modul in care ne implicam sa le ducem la indeplinire.
Programeaza o discutie cu psihologul
Adauga un comentariu!