Cu adevarat important nu este cum obtinem fericirea, ci cum o pastram in viata noastra!
Chiar asa! Ce facem ca sa pastram fericirea ?
Se discuta atat de mult despre acest concept si este analizat printr-o multitudine de aspecte: cultura, societate, rang, religie, bani, etc. Este o preocupare pe cat de interesanta, pe atat de necesara, pentru a duce o viata de calitate. Dar, ce facem ca sa pastram fericirea, starea de bine, bucuria, in viata noastra ?!
In goana acesta dupa fericire, unii oameni sunt atat de concentrati pe a o obtine, incat procesul in sine, prin care ajung la ea, poate deveni scopul principal si se poate pierde din vedere, rezultatul. Mijlocul devine scop si in final, ai uitat sa te mai bucuri. Un exemplu frecvent intalnit in realitatea prezenta este cel care tine de serviciu: lupti cu concurenta pentru a obtine un post bine situat, mai bine platit, pentru a atinge statutul profesional dorit si confortul financiar prin care sa poti sa-ti pui in aplicare dorintele. Dar, devii din ce in ce mai prins in valtoarea responsabilitatilor, preocuparea iti acapareaza mintea, ajungi sa fii din ce in ce mai obosit, iar disponibilitatea pentru alt gen de activitati ajunge sa dispara. Astfel, mijlocul a devenit scop, iar principalele dorinte au ajuns sa fie date la o parte, nu pentru ca nu ar mai fi importante, ci pentru ca ai alte neajunsuri acum, timpul.
“Dar ce este fericirea, daca nu armonia dintre om si viata pe care o duce?” spune Albert Camus.
Majoritatea oamenilor raporteaza fericirea la componenta materiala a vietii, care, atunci cand devine accesibila, ne ofera mai multa relaxare si confort. Adica, la nivelul de trai, care pentru multi oameni ajunge sa devina important, in special pentru imaginea pe care o au in societate.
Este foarte placut si te simti fericit atunci cand poti sa-ti indeplinesti visele: poti calatori mai mult, poti avea o casa, o masina, un statut profesional, etc.
Insa, sunt si oameni care, chiar daca dispun de aceste beneficii materiale, sunt, sau ajung nefericiti. Lucrurile materiale au devenit obisnuinta si nu-i ma stimuleaza la nivelul la care ar putea sa le intretina fericirea. Nici nu au obtinut bine un lucru, ca déjà sunt nelinistiti in legatura cu obtinerea urmatorului.
Lordul Richard Layard, un cunoscut economist britanic si filozof, ne spune: „Banii sunt importanti numai cand ii scot pe oameni din neagra saracie. Fericirea tinde sa ajunga la medie din nou, pe masura ce te imbogatesti“ ( Revista Psychologies).
Prin urmare, as caracteriza fericirea ca fiind o emotie, care ar trebui sa fie raportata si cautata mai mult in interior, decat in exterior. Intrucat, fericirea nu este altceva decat starea de pace si liniste sufleteasca la care fiecare om poate sa ajunga prin propriul sistem de credinte si valori. Acesta, genereaza o serie intreaga de nevoi; pentru anumiti oameni mai simple, iar pentru altii, mai complexe, mai inaltatoare. Astfel, sunt oameni care ajung sa traiasca o stare de fericire sau implinire profunda, ducand o viata in aparenta simpla, dar imbogatita spiritual, punand accent pe aspectele imateriale: se bucura de familie, prieteni, sanatate, sunt multumiti si au incredere in ei insisi, iar aceste atribute le ofera libertate. Au curajul sa indrazneasca, sa-si urmeze pasiunile si sa devina originali. Apoi, aceasta stare ajunge sa fie cascadata cu usurinta in societate, printr-o mai mare disponibilitate de a oferi suport, toleranta sau generozitate, semenilor lor. Putem spune despre o societate ca este fericita, in masura in care cetatenii ei, zambesc!
Iata cateva recomandari pentru a va pastra in armonie si fericire:
- Identificati-va calitatile, potentialul personal si dezvoltati-va increderea in sine, pentru ca aceste valori sa poata sa va aduca beneficii. Nu exista om, mai putin valoros. In schimb, exista oameni care au nenumarate frici, iar acestea ii determina sa se limiteze. Daca va aflati printre ei, confruntati-va fricile si descoperiti cat de valorosi sunteti
- Dati mai multa importanta prezentului. Acordati-va, in fiecare zi, cel putin 30 de minute doar pentru voi, timp in care sa va relaxati, sa va faceti mici bucurii. Nu amanati acest aspect pentru mai tarziu, pentru ca veti ajunge sa-l pierdeti din vedere.
- Urmati-va pasiunile, pe langa starea de bine pe care va vor aduce-o, va vor ajuta sa descoperiti cat sunteti de deosebiti si ce lucruri minunate puteti realiza.
- Faceti planuri de viitor. Se spune ca un obiectiv fara data, ramane doar un vis. Pentru ca planul sa devina realitate, este important sa fie realist si sa fie coordonat prin vointa si imaginatie. Destinul, ni-l facem singuri!
- Petreceti mai mult timp cu prietenii. Avem nevoie de dragoste, validari personale si sprijin. Oferiti-le tuturor si pretuiti-le, in special, atunci cand vin de la oamenii pe care-i investiti cu increderea si respectul vostru.
“ A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Ci faptul ca ai decis sa vezi dincolo de imperfectiuni.” ( a. n. )
Sa dam slava lui Dumnezeu pentru toate! Viata este minunata!
Viorica Stoian,
Psiholog
Programeaza o discutie cu psihologul
Adauga un comentariu!