Articole psihologie

Articole ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata si cariera

10 semne prin care poti recunoaste Depresia

depresieFiecare persoana traieste atat starile de bucurie, cat si pe cele de tristete in felul sau personal, si ca orice tulburare psihologica, depresia variaza de la om la om. Exista insa unele semne si simptome comune de care este bine sa tinem cont.

Este important sa ne amintim ca aceste simptome pot reprezenta o parte din starile de neliniste normale ale vieții. Insa, numarul crescut de simtome manifestat, frecventa cu care apar sau intensitatea cu care le traim, pot indica destul de precis daca avem sau nu de-a face cu depresia.

Cand aceste simptome devin coplesitoare si iti influenteaza, dezechilibreaza ritmul obisnuit de viata, atunci este timpul sa cauti si sa soliciti ajutor.

10 simptome comune pentru depresie

1. Sentimente de disperare si neajutorare. Inclini spre o persepectiva sumbra in legatura cu planurile de viitor, parca nimic nu se mai intampla asa cum iti doresti si ai impresia ca nu poti face nimic ca sa indrepti situatia.

2. Ti-ai pierdut interesul in activitatile zilnice. Nu te mai atreage niciuna dintre pasiunile care alteori iti aduceau satisfactie. Ti-ai pierdut interesul pentru activitatile sociale, iesiri cu prietenii sau sex. Ai pierdut capacitatea de a simti placere si bucurie. Nu intrevezi niciun obiectiv in viitorul apropiat!

3. Ti-a scazut apetitul si observi modificari ale greutatii semnificativ diferite fata de cele obisnuite, care de multe ori trec neobservate.

4. Te confrunti cu modificari ale somnului. Insomnie inainte de culcare, te asezi in pat, iti doresti sa adormi, te framanti si descoperi ca au trecut deja cateva ore si somnul tot nu a venit. Sau, iti petreci foarte mult timp dormind, fara chef de a te ridica si a te apuca de o activitate anume.

5. Ti-a scazut increderea in capacitatile proprii. Manifesti sentimente de inutilitate sau vinovatie. Te critici aspru si ai impresia ca ceea ce faci nu iese bine, ai credinta ca altii pot obtine rezultate mai bune.

6. Esti din ce in ce mai furios si iritat din „te miri ce”. Simti agitatie si ajungi sa te manifesti violent. Ti-a scazut nivelul de toleranta si ai senzatia ca toata lumea „te calca pe nervi”.

7. Ai pierdut energia. Aproape tot timul te simti obosit, corpul a devenit mai greu, activitatile obisnuite pe care le ai de facut au devenit mai obositoare si iti solicita mai mult timp pentru a le finaliza.

8. Ai probleme de concentrare. Iti pierzi cu usurinta focusul in activitatile in care esti implicat, iti vine greu sa iei decizii legate de situatii obisnuite, simti ca memoria iti este afectata si iti amintesti cu greutate anumite lucruri de rutina.

9. Te comporti nesabuit, nu-ti mai pasa de nimic: faci abuz de substante nocive, droguri, alcool, jocuri de noroc sau practici sporturi riscante, exces de viteza la volan.

10.  Organic simti disconfort si durere inexplicabila: te doare frecvent capul, stomacul sau ai dureri musculare.
depression-001Depresia reprezinta un risc major pentru sinucidere si reprezinta principala cauza in acest comportament

Disperarea profunda si lipsa de speranta, generate de o stare depresiva severa pot face din actul suicidar singura modalitate prin care poti scapa de durere si disconfortul psihic trait.

Gandurile de moarte sau sinucidere reprezinta un simptom foarte grav al depresiei, iar persoanele care manifesta aceasta tulburare iau in serios aceste discutii sau comportamente suicidare. Gesturile in aceasta directie inseamna mai mult decat semnale de avertizare, ele reprezinta strigate de ajutor!

Iata cateva semnale care indica suicidul in cazul persoanelor depresive:

  • Vorbesc frecvent despre moarte;
  • Exprima sentimente de inutilitate
  • Manifesta comportamente imprudente
  • Viziteaza prieteni pentru a-si lua „la revedere”
  • Spun lucruri de genul: „Am obosit si vreau sa termin” sau „Lumea ar fi mai fericita fara mine” sau „ Daca as muri, nu mi-ar observa nimeni lipsa”

Atunci cand te simti extrem de deprimat si ai impresia ca problemele tale nu par a fi doar temporare, aceste trairi devin coplesitoare.Insa, daca intelegi ca ai nevoie de ajutor si cauti sprijin, pe masura ce trece timpul ajungi sa te simti din ce in ce mai bine.

Atunci cand ne concentram foarte mult pe o problema, parca nicio solutie nu se mai potriveste si  de multe ori avem nevoie ca cineva sa ne arate si un alt punct de vedere, o alta perspectiva a situatiei. Un alt mod in care putem privi problema, astfel incat solutiile potrivite sa capete sens
Daca va confruntati cu situatii similare, sau un prieten manifesta comportamente ce indica tendinte suicidare, va recomand sa va exprimati grija si sa-l indrumati imediat sa caute ajutor profesionist. Vorbind deschis despre aceste nelinisti, puteti salva o viata!

 

Programeaza o discutie cu psihologul

Exista un comentariu .

Dragos —

Intr-adevar, in perioadele in care am fost deprimat luasem in greutate, ma simteam tot timpul obosit. Mi se parea ca nimic din ce fac nu fac bine, de aceea cand cineva ma critica deveneam agresiv chiar daca era ceva neinsemnat. Chiar si cu prietenii ieseam mai rar…

Raspunde »

Adauga un comentariu!

Copyright psihologulmeu.com ©2013