Intrebari frecvente
Psihologulmeu.com iti raspunde la cele mai frecvente intrebari
Care ar putea fi rolul psihologului in viata fiecaruia dintre noi? pentru ca oamenii sunt inzestrati cu toate atuurile necesare dezvoltarii personale si integrarii in societatea din care fac parte, noi toti, detinem resursele de care avem nevoie pentru a ne atinge scopurile. De multe ori insa, datorita dificultatilor cu care ne confruntam, datorita stresului ce apare frecvent, se intampla ca solutii simple si potrivite problemelor cu care ne confruntam, sa treaca neobservate.
Rolul psihologului, al psihoterapeutului in general, este acela de a seta un cadru potrivit descoperirii aspectelor inconstiente care mentin problema si de a indruma clientul/ pacientul catre solutia asteptata, pe un drum familiar acestuia.
Psihoterapia este o forma de tratament psihologic, structurata in tehnici si metode, aplicata atat in in grup, cat si individual, de catre un terapeut specializat.
Se aplica oamenilor aflati in dificultate, oferindu-le confortul necesar pentru o mai buna orientare; celor care au dificultati de comunicare sau integrare intr-un mediu social; celor care sufera de diferite afectiuni psihologice cum ar fi: fobiile, depresia, anxietatea, stima de sine, ticurile, complexele, etc; oamenilor care au anumite afectiuni somatice oferindu-le liniste, usurare, deschidere catre descoperirea altor solutii alternative de vindecare.
Psihoterapia este practicata si cu pacientii care sufera de boli psihice severe, aflati in supervizarea medicilor psihiatri si care urmeaza un tratament medicamentos.
“Pentru a-l invita pe celalat spre tine, mai intai trebuie sa construiesti podul” , elementul definitoriu pentru ca psihoterapia sa atinga succesul este reprezentat de relatia terapeutica.
Orice terapie are anumite reguli de functionare, diferite de cele socio-culturale, ce sunt acceptate atat de pacient cat si de terapeut. La fel cum discutam despre unicitatea individului, a problemelor, sau a solutiilor, tot cu termenul de unic ne referim si la relatia terapeutica pacient – terapeut. Este vorba despre o realatie construita si pentru a se obtine rezultatul dorit, aceasta ocupa rolul cel mai important in cadrul procesului terapeutic.
Terapeutul impreuna cu pacientul seteaza un cadru confortabil de colaborare, care sa permita deschiderea si construirea increderii pacientului in terapie, se identifica obiectivele terapiei si metodele de abordare pentru atingerea lor, in conformitate cu realitatea prezenta cu care pacientul se confrunta.
Una dintre cele mai importante descoperiri ale timpurilor noastre, este aceea ca oamenii isi pot schimba propria viata schimbandu-si comportamentul si este cunoscut faptul ca pentru a obtine rezultate diferite, este necesar sa manifesti abordari diferite. In acest context, sfatul psihologului sau beneficiul unei interventii terapeutice poate reprezenta o alternativa la solutiile incercate deja.
Fiecare abordare psihoterapeutica se anlizeaza in contextul terapeutic determinat de subiectul adus in discutie, avand un model de interventie unic.
Astfel, terapia poate varia fie de la un numar minim de 5 – 7 sedinte, fie de la un numar de 20 – 25 de sedinte, fiecare sedinta avand o durata de 60 de minute.
Exista cateva deosebiri majore intre Psiholog si Psihiatru:
Formarea profesionala este una dintre ele, intrucat psihiatrul este absolvent al unei facultati de Medicina, iar psihologul este absolvent al unei facultati de Psihologie, urmata de studii de specialitate in domeniul vizat: psihoterapie, psihologie organizationala, psihologie clinica, etc.
Modalitarea de abordare terapeutica a pacientului, reprezinta o alta deosebire, psihiatrul fiind specialistul care trateaza bolile psihice prin metode de tratament medicamentos, iar psihologul acel specialist care trateaza pacientul prin consiliere si psihoterapie
Clientul, in functie de problema pe care o are, poate sa urmeze concomitent atat un tratament medicamentos, cat si unul psihoterapeutic. In unele tulburari, acest demers terapeutic este indeosebi recomandat!